Grip webinar “Zakelijk tekenen”

Donderdag 18 maart zit ik klaar met papier en stiften want op het programma staat: “Zakelijk tekenen”. De facilitator van deze avond was Wouter Niks, hij begeleidt bijeenkomsten waar hij gebruik maakt van visualisatie. Onderdeel hiervan is zakelijk tekenen, waarmee hij iedereen leert communiceren met stiften en papier om daarmee vervolgens de impact te vergroten op de werkvloer. Via een groot tekenbord heeft Wouter ons meegenomen door de belangrijkste stappen binnen het proces van het opbouwen van een succesvolle tekening.

Visueel werken wordt steeds populairder in alle beroepsgroepen van medici tot financials. Het functioneel inzetten van tekeningen in een zakelijke context doe je om je ideeën te verhelderen, overzicht te creëren, je boodschap kracht bij te zetten en tot de verbeelding van je collega’s te spreken.

Basis ingrediënten

Om een duidelijke overzichtelijke tekening te maken zijn er een aantal basis ingrediënten die terug kunnen/moeten komen om je doel te bereiken. Zie hieronder het visuele beeld met daarbij per stap de uitleg:

  • Basisvormen zijn vormen die iedereen kan tekenen, waarbij perfectie niet van hoofdbelang is. Denk hierbij aan cirkels, vierkanten, wolkjes, driehoek etc.;
  • Iconen zijn een combinatie van basisvormen met wat kleine extra toevoegingen. Deze iconen zijn vrij makkelijk te tekenen. Door op Google te zoeken op “woord” + icoon (bijvoorbeeld laptop + icoon) komen voorbeelden naar voren. Je zal je gereedschapskist hierdoor vanzelf verder gaan uitbreiden;
  • Pijlen worden gebruikt als connector tussen de verschillende onderdelen in de tekening;
  • Kaders zorgen ervoor dat onderdelen afzonderlijk of juist gegroepeerd getoond worden op één tekenblad. Dit zorgt ervoor dat je tekening meer structuur krijgt;
  • Mensen zorgen ervoor dat de tekening in connectie staat met de doelgroep (stakeholders=mensen) van de tekening. Begin simpel en let erop dat je de armen vanuit de schouders tekent;
  • Tekst brengt extra informatie of verduidelijking van voorgaande onderdelen. Zet de Caps Lock aan en schrijf recht en gebruik donkere kleuren, zodat het duidelijk leesbaar is. Tip stiftgebruik: zet 6 strepen met de breedste kant van je stift aaneengesloten onder elkaar op papier, dit is dan de minimale grootte van de tekst waarmee je moet schrijven;
  • Kleur: Breng hiermee extra accenten aan bij voorgaande ingrediënten. Kies maximaal 4 kleuren: zwart voor de basislijnen, grijs voor schaduw en 2 overige kleuren. Gebruik hierbij complementaire kleuren die elkaar versterken. Deze keuze kun je maken door de cirkel van primaire kleuren (zie hiernaast) te gebruiken door de kleur aan de andere kant te kiezen (Rood- Groen) en doe dit consequent.

De motto’s

Wouter gaf aan om een aantal motto’s in je achterhoofd moet meenemen gedurende het tekenen, namelijk:

  • Minder lijnen meer impact; Gebruik niet teveel details
  • Laat het los; Het hoeft niet perfect zijn
  • Lijnen met lef; Neem de ruimte en wees duidelijk in wat je tekent
  • Doortekenen; Probeer vanuit een stuk/lijn te tekenen
  • Onderscheidend; Gebruik ook eens andere kleuren dan de standaard white board/ flip over stiften

Oefening baart kunst

Gedurende het webinar hebben we veel geoefend met de voorbeelden van Wouter. Zie hiernaast bijvoorbeeld in 6 stappen hoe je heel makkelijk een “Vaandel” kan tekenen. Deze kan mooi gebruikt worden voor de  titel van je tekening.

Wouter gaf aan dat eindeloos oefenen ervoor zorgt dat je gereedschapskist steeds meer gevuld wordt en dit is natuurlijk nodig om een mooie veelzijdige en veelzeggende tekening te maken die de boodschap goed overbrengt.

Ter afsluiting van het webinar kregen we de kans om onze nieuwe skills te gebruiken voor een opdracht; maak visueel waar Grip op finance voor staat. Het leuke hiervan was om te zien dat de meeste deelnemers echt goede visualisaties op papier hadden gezet. En dat al na een webinar van maar 1 uur!

Wil je meer weten over Zakelijk Tekenen of wil je bij de volgende sessie zijn? Kijk dan hieronder. PS: Vergeet niet je stiften en papier.

Geschreven door Danja Op ’t Eijnde

Ben jij nou benieuwd naar het webinar of wil je bij de volgende sessie zijn? Kijk dan hier