In het drieluik van webinars die allen in het teken staan van vitaliteit, stond deze avond de ‘Science of Sleep’ op de agenda. Het webinar werd verzorgd door Leo van Woerden, afgestudeerd Neurofysioloog en o.a. oprichter van Brainbuilders en Mindmints en bekend als slaapspecialist. Leo is al op jonge leeftijd geïnteresseerd geraakt in het onderwerp slaap doordat hij toen al doorhad dat hij bepaalde levels met gamen (Tomb Raider) in de ochtend wel kon bereiken waar het hem in de avond niet lukte. Vandaag de dag is het zijn passie om mensen te helpen mentaal zo fit mogelijk te zijn. Hij wilde ons in deze sessie met wetenschappelijke onderbouwing wapenen tegen de verouderde stelling: “Slapen kan als je oud bent, als je in je graf ligt maar nu niet. Nu is de tijd om lol te maken en hard te werken”

Drums, hersengolven en slaap

Leo begon de sessie met drummen, waarmee hij het ritme van de verschillende soorten hersengolven nabootste, en deze in het kort uitlegde. In de afbeelding hieronder zijn deze te zien.

– Gamma golven: hyper actief, voor het leveren van cognitieve top prestaties
– Beta golven: alert, werken, actief denken
– Alfa golven: mentaal ontspannen, automatische piloot
– Theta golven: licht slapen, dromen, mediteren
– Delta golven: diepe droomloze slaap, onbewuste lichamelijke activiteiten

Tijdens slaap bevinden je hersenen zich in verschillende fasen, dit gaat in cyclische bewegingen en in de eerste vier uur wisselt lichte slaap (theta) zich af met een hele diepe slaap (Delta). Daarna kom je in een minder diepe slaap/droom slaap. De Delta fase zorgt ervoor dat wat kapot is gerepareerd wordt en versterkt je immuunsysteem. In de Theta fase wordt korte termijn omgezet naar lange termijn geheugen. Dit gebeurt onder andere in je dromen, daarin combineer je alle fasen van bewustzijn, het gevoel, de woorden, kleuren en angsten met elkaar. De grote truc van ons brein is om een herinnering te koppelen aan een emotie, dan zijn we in staat dit voor het leven te onthouden. Probleem is wel dat dit vaak gekoppeld wordt aan angst, dit gebeurt eigenlijk de hele dag. Tijdens het slapen koppel je die herinneringen los en beoordeel je dus of het iets is om bang voor te zijn. Zo niet, dan wordt het niet opgeslagen voor de lange termijn en hierom is slaap het beste medicijn tegen stress en angst.

Hoe belangrijk is slaap nu eigenlijk

Slaap is aldus Leo het belangrijkste moment van de dag waarin je groeit, het werk van de dag afmaakt en waarin je letterlijk je dromen waarmaakt. Slaap heeft een positief effect op je gezondheid. Dit is omdat het lichaam tijdens slaap de hersenen reinigt van alle afvalstoffen die zich opgehoopt hebben gedurende de dag. Genoeg slaap zorgt onder andere voor een betere werking van het immuunsysteem. Naast een betere gezondheid zorgt slaap ook voor persoonlijke groei. Tijdens slaap repareert het lichaam namelijk kapotte lichaamscellen en bouwt het aan je geheugen en spieren. Ook reguleert het je energie en emoties die je hebt verwerkt gedurende de dag.
En omgekeerd, wat is het effect van te weinig slaap? Nou, onderzoek toont aan dat 1 uur slaaptekort ervoor zorgt dat je immuunsysteem 400% minder functioneert! Een nacht met 4 uur slaap heeft op cognitief niveau een vergelijkbaar effect als een alcohol promillage van 7%. Chronisch slaaptekort heeft negatieve effecten, omdat je niet goed kunt verwerken wat je overdag hebt mee gemaakt. Hierdoor ontneem je je de kansen om te groeien.

Tips van Leo

Dit schept een heel ander licht op een ouderwets nachtje doorhalen, of op de eerder aangehaalde citaat. Je haalt juist het maximale uit het leven door genoeg slaap te pakken. En sterker nog, misschien kan je (de kennis over) slaap gericht inzetten op het behalen van doelen. Door bijv. je werkschema zo in te richten dat je s ’ochtends (of na een powernap) werkt aan de moeilijkste uitdagingen van de dag, omdat je dan simpelweg een stuk scherper en slimmer bent. Tot slot behandelde Leo nog de vraag wat we kunnen doen om optimaler te slapen. Hij gaf aan dat er een aantal belangrijke factoren zijn die onze slaap beïnvloeden. Hieronder de top tien daarvan, aangevuld met slaaptips van Leo:

1. Regelmaat; houd je aan een vast slaapritme
2. Sport en beweging; bevordert de slaap
3. Voeding; gezond eten (minimaal vet en suiker)
4. Piekeren; plan een pieker moment in op de dag
5. Licht; pas de 4 uur regel toe
6. Substanties; beperk het gebruik hiervan (alcohol, drugs, koffie etc.)
7. Temperatuur; verlaag deze in de slaapkamer tot 18 graden
8. Geluid; Isolatie met pluggen of ritmische achtergrond
9. Uren voor 00:00 tellen dubbel!
10. Dutjes; als je ze doet dan op vaste tijden en 20-30 min of 90 min

Kijk voor een uitgebreidere uitleg gerust het webinar hier terug.
Of wil je meer weten neem dan contact op met Leo via leo@mindmints.nl

Geschreven door Wouter Smit