Blockchain is bekend geworden als technologie achter de Bitcoin. In vrijwel alle media wordt met regelmaat aandacht besteed aan dit onderwerp. Hoewel de blockchain technologie enerzijds erg wordt gehypet, wordt het ook vaak niet goed begrepen. Is deze technologie echt zo bepalend als iedereen zegt? Heeft het een even grote impact op onze samenleving als de Internet technologie heeft gehad?

Wat is blockchain?

In wezen is blockchain niets anders dan een database of grootboek. Databases en grootboeken gebruiken we overal in ons dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan basisregistratie personen, financiële grootboeken bij bedrijven of instellingen of transactieoverzichten van je eigen betaalrekening. Kenmerkend aan deze databases is dat ze door één centrale partij worden beheerd en afgeschermd van de buitenwereld.  Bijvoorbeeld door een bank, notaris of een overheidsinstantie.

Het unieke van blockchain is dat er geen centrale partij nodig is. Blockchain is decentraal en open. Dat betekent dat er niet één eigenaar of beheerder is. De essentie van blockchain is dat alle deelnemers van een blockchain-netwerk een exacte kopie hebben van de database en daarmee inzicht in en toegang tot alle transacties. Iedereen, op elk moment, heeft dezelfde gegevens voorhanden.

Toepassingen van blockchain op finance

In theorie kan een blockchain worden gebruikt voor alle toepassingen waar nu een reguliere database wordt gebruikt. Tijdens de kennissessie ‘Technologische ontwikkelingen veranderen finance fundamenteel’ in februari is ook aangegeven dat het geen vraag is of deze ontwikkeling komt maar meer de vraag wanneer. In deze sessie staan we stil bij de impact van blockchain en hoe blockchain toegepast zou kunnen worden binnen de financiële functie.

Facilitator

Arjan Udding, Director Innovation, governance & risk, organisation development bij AXVECO

Datum en tijd

 • Datum: dinsdag 15 mei 2018
 • Tijd: 19:00 – 21:30 uur (inloop vanaf 18:30)
 • Locatie: Hogehilweg 10 in Amsterdam ZO

Voor een broodje wordt gezorgd.

Meld je aan

Schrijf je in door een mail te sturen naar sylvia@gripopfinance.nl of door het onderstaande formulier in te vullen.

  Volledige naam: *

  E-mailadres: *

  Bedrijfsnaam: *

  Telefoonnummer: *

  Bekijk deze video ter voorbereiding: