Dit is natuurlijk geen nieuws, want decennia lang is finance onderhevig aan technologische ontwikkelingen. Echter, gaat het niet steeds sneller en neemt de technologie niet steeds meer werk van ons financials over? In de laatste kennissessie bij Grip werd onze toekomst als financial niet rooskleurig neergezet. Stellingen als: ‘De beroepsgroep zal binnen nu en 5 jaar flink veranderen’, en ‘Sommige functies zullen overbodig zijn’ leverden wat terughoudende reacties op uit de zaal. Zal dit wel zo’n vaart lopen? Hier komen toch werkzaamheden voor terug?
Frank van Baar, EVP data Science van Sage, was echter vrij stellig. Als finance professional is het een niet te negeren onderwerp. De titel van zijn presentatie gaf daarentegen duidelijk weer dat we er wel positief naar moeten kijken. ‘Technology to help build better business’ klinkt als kansen voor de toekomst!

Hype of toekomst

Het is belangrijk om te weten wat er speelt op technologisch gebied. De impact op de dataverwerking is nu al groot. IT en finance raken steeds meer met elkaar verweven. De veranderingen die plaatsvinden hebben grote impact, denk aan het steunen op IT controls en het automatiseren van de facturatiestromen. Dat is geen toekomst, dat is heden. Echter, bij de lange termijnvisie lopen we als finance tegen iets relatief nieuws aan. Hypes. Niet alles dat nu ontwikkeld wordt is daadwerkelijk toekomstmuziek. Blockchain bijvoorbeeld. Volgens onze spreker wil bijna elk bedrijf tegenwoordig iets met Blockchain doen. Toch is het zo dat als we allemaal op Blockchain overgaan, de wereld in 2020 een energieprobleem heeft.

Blockchain als prototype

Een snel rondje op Google, leert dat er veel enthousiasme is en Blockchain veelal de toekomst wordt genoemd waar we in alle industrieën snel mee te maken gaan krijgen. Dus ook buiten de financiële markt waar de Bitcoin de bekendste en grootste toepassing is van een Blockchain. Contracten, informatie in supply chains en notariële documenten zijn genoemde voorbeelden. Er zijn ook al Blockchain specialisten te vinden en er wordt veel in geïnvesteerd. Zowel tijd, energie als geld. De kritische vraag blijft; lopen deze bedrijven voorop of blijkt het straks deels verspilling?

Blockchain onder de loep

Wat kritischer kijken en zoektermen op energie en snelheid gebruiken leveren andere geluiden op.

  • Traagheid van transacties
  • Hoog energieverbruik
  • Miningpools

Dit zijn drie belangrijke begrippen die maken dat een kritische blik belangrijk is. Een transactie gaat namelijk veel trager dan wij gewend zijn. De inventieve manier van de data linken en opslaan kost enorm veel energie en ruimte. Dan heb ik het nog niet over het miningproces en de risico’s rondom miningpools. Dus als de Blockchain-technologie die we nu kennen van de Bitcoin echt een hype blijkt, dan zal het een goed getest prototype zijn. Het is niet dat we dan ineens op de oude voet verder gaan.

Hoe de financial om kan gaan met Blockchain

Maar wat doen we hier nu mee als financials? In ons reguliere werk komen de meeste van ons deze techniek nog niet tegen. Het klinkt ook verstandig om hier op de werkvloer nog niet te veel energie in te steken. Dit met het oog de enorme ontwikkelingen en de hierboven genoemde kritische factoren, waarvoor echt nog oplossingen bedacht moeten worden.

Artificial intelligence en machine learning

Terug naar nu…

Welke technologieën beïnvloeden ons al direct, zichtbaar en begrijpbaar? Dan komen we bij Artificial Intelligence en Machine Learning. Termen welke inmiddels al volledig zijn ingeburgerd. Niet omdat we daar bewust voor kiezen, maar omdat we het onbewust overal gebruiken. Het heeft zich langzaam in onze maatschappij genesteld.

Artificial intelligence en machine learning in het dagelijks leven
Beseft iedereen dat het appje dat je zo snel typt door woorden te herkennen, je mailadres die bij de beginletter al in beeld komt op internet, dat dit allemaal machine learning is? Hoe handig is het dat als je avonds na je werk jouw eigen administratie regelt en bedrijven niet meer telefonisch bereikbaar zijn, je via hun website kan chatten? Dit is vaak geen medewerker, maar een voorgeprogrammeerde lerende computer, oftewel de techniek van Bots.

Onze sessieleider werkt voor Sage en uit zijn betoog blijkt dat in onze accounting en finance software heel veel van deze technieken worden gebruikt. Werken in de cloud is de normaalste zaak van de wereld. Grote zichtbare veranderingen bevinden zich op het gebied van facturatie, zonder tussenkomst van medewerkers worden facturen elektronisch verwerkt.

Breng het financiële huis op orde met Lean in Finance

Dit soort processen zijn uitermate interessant voor de werkzaamheden van Grip. Dit draagt bij aan het huis op orde brengen in het kader van Lean in Finance. De vormen van automatiseren gaan verder dan de computer een deel van je proces laten doen. Het neemt ook verderop in het proces werk uit handen. Immers, de controle kan deels worden ingebouwd en dit helpt de organisatie in het steunen op betrouwbare processen. Minder tijd besteden aan data verwerken en controleren levert meer tijd op voor de verdiepingsslag van toelichting, analyse en inzicht. Dat is waar we binnen Grip graag naartoe werken.

Veel van dit soort oplossingen en technieken zijn in tegenstelling tot de Blockchain al wel verder ontwikkeld en kunnen relatief eenvoudig worden geïmplementeerd. Het zijn al standaard pakketten. Wel is er voor financials meer IT-kennis en inzicht nodig om dit soort ontwikkelingen te volgen en tijdig te implementeren. De samenwerking met de IT-afdeling verandert en wordt intensiever.

Hieruit blijkt al dat ons vakgebied (wederom) aan het veranderen is met grote stappen en met personele impact. Zowel op de hoeveelheid werk die er te doen is als op het soort werk en de wijze van controleren, zowel intern als extern.

Ontwrichtende technologie

De kern in het verhaal van onze spreker was dat de huidige technologische ontwikkelingen onze economische wereld volledig zullen veranderen.
Dus wees voorbereid, ga met de tijd mee! Dit onderwerp kan door financials niet meer worden genegeerd, maar heel belangrijk, laat je hierin niet gek maken door alle hypes.

Interesse om te weten wat Grip kan betekenen om uw huis op orde te krijgen in deze tijd van technologische veranderingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.