Mentale fitheid1

Foto's 2016 Mentale Fitheid2 - Vitalics

 

 

 

 

 

 

 

Wat is mentale fitheid en waarom is die zo belangrijk?

Mentale fitheid is jouw vermogen om tevreden en happy te zijn.

Op drie terreinen word je dagelijks op je mentale fitheid getest namelijk door jezelf, naar anderen toe en op je werk of dagelijkse bezigheden. Mentale fitheid is een subjectief gevoel; sommige mensen zijn tevreden met een 6 terwijl anderen een 9 willen.

Volgens onderzoek is 50% van je geluk genetisch bepaald. Daarnaast wordt 10% van je geluk door je omstandigheden beïnvloed. Voor de snelle rekenaars betekent dit dat er nog 40% overblijft om je geluk te bepalen door je eigen mindset en gedrag.

Je mindset wordt onbewust door denkfouten beïnvloed. Hierdoor beleef je mentaal een situatie minder positief dan die in werkelijkheid is. Er zijn 8 type denkfouten; door deze te herkennen kan je deze doorbreken om toch een goed gevoel over te houden.

  1. Filteren (1 slechte gebeurtenis laat alle positieve gebeurtenissen overschaduwen)
  2. Generaliseren (Yoga is suf en zweverig: eerst ervaren dan oordeel vellen)
  3. Zwart-wit denken (“ik heb één fout gemaakt, ik ben slecht in wat ik doe”)
  4. Gedachten lezen (NIVEA:niet invullen voor een ander!)
  5. Overdrijven/minimaliseren (“ik heb een enorme fout gemaakt”/ “valt wel mee met succes”)
  6. Personaliseren (“ik ben niet zo goed als hij”)
  7. Rampdenken (“het gaat toch niet lukken”)
  8. Ik moet/ ik zou moeten (denkend vanuit opvoeding / omgeving)

Volgens Vitalics zijn er vier pijlers op basis waarvan je het maximale uit je leven en lijf kunt halen namelijk sport en bewegen, bewustwording/mindfulness, voeding en ontspanning.

Het is dus belangrijk om een goede balans tussen deze pijlers te vinden. Genoeg sport en beweging, het nuttigen van happy food; gezond eten waar je lichaam blij van wordt en genoeg ontspanning.

Het was een interessante sessie waarin de deelnemers bewust werden van de verschillende facetten van mentale fitheid. Daarnaast is onze eigen staat van mentale fitheid getest en is aangegeven wat je kan doen om deze te verbeteren. Een mooie frisse mentale start van het nieuwe jaar.