Op dinsdag 21 mei was Peter Hoogland van ProcessGold te gast bij Grip om te vertellen over het onderwerp Process Mining. Een onderwerp waarvan de meeste van de aanwezigen wel iets wisten, maar niemand ervaring mee had. Dit zou vandaag veranderen, want Peter had een heel interactieve sessie voorbereid.

Wat is process mining?

Process mining is een techniek om het verloop van processen in kaart te brengen en te analyseren. De toepassing is al even beschikbaar en de verwachting is dat deze zich razendsnel verder zal ontwikkelen de komende jaren. Dit wordt vooral gedreven door de technologische vooruitgang maar ook door de groeiende vraag naar informatie. Processgold is een bedrijf dat een proces mining tool heeft ontwikkeld. Deze tool maakt verbinding met meerdere databases van informatie systemen om digitale activiteiten te verzamelen. Dit levert je real time data op.

Data geëxporteerd via de tool wordt gebruikt om een visueel overzicht van processen te creëren. Het visueel maken van processen en het analyseren van verschillende stappen in een proces helpt je om bottlenecks en issues te identificeren en oplossingen te vinden om je operationele prestaties te verbeteren. Daarnaast stelt deze tool je in staat om eenvoudige dwarsdoorsnedes te maken en makkelijk te toetsen of aannames juist zijn. Tevens kan het als hulpmiddel voor internal controls gebruikt worden.

Zelf aan de slag!

Na het theoretische deel van de sessie, kregen alle aanwezigen een gebruikers account op het demo platform en mochten we aan de slag met een aantal analyse vraagstukken. Tot onze verbazing werkte het programma zo eenvoudig, dat we prima de vragen konden beantwoorden. Dit was een hele concrete manier om te zien hoe het werkt, hoe makkelijk je analyses maakt en hoe krachtig een dergelijke tool in de praktijk kan werken. Het zou bijvoorbeeld goed bruikbaar zijn bij Lean projecten of bij het monitoren van bestaande processen. 

Geslaagde avond

Een combinatie van theorie en praktijk zorgde voor weer een leuke en informatieve kennisbijeenkomst. Na de inhoud eindigden we de avond met een gezellige borrel. Al met al een geslaagde avond. Tot de volgende kennisbijeenkomst!