Grip is een groot fan van de Lean aanpak, waarbij je procesverbeteringen samen met de stakeholders aanpakt volgens de Kaizen methode. Hierin is een goede analyse van het huidige proces een cruciale stap. Een stap waarin je soms heel diep moet duiken in de beschikbare data, en daardoor kan het doorgronden van de processen veel tijd en effort kosten. Process Mining biedt hierin een helpende hand…

Wat is Process Mining?

De meeste systemen houden iedere handeling (een ‘event’ genoemd) die in het systeem wordt verricht bij in een digitaal logboek. In deze ‘event logs’ staat normaliter beschreven op welk tijdstip een bepaalde handeling is uitgevoerd en op welke order of case deze betrekking heeft. Soms wordt ook gelogd wie de handeling heeft uitgevoerd en hoe lang de handeling duurde.

Met behulp van Process Mining software worden de eventlogs van duizenden casussen gecombineerd om overzichtelijk in kaart te brengen hoe het gangbare proces eruitziet, maar ook wat de afwijkingen ten opzichte van de ‘happy flow’ (het proces zonder verstoringen) zijn. Dit kunnen afwijkingen zijn in termen van tijd, resultaat of de volgorde van handelingen. We bekijken een proces dus vanuit het perspectief van data.

Beslissen op basis van visueel gemaakte feiten

Wat is het nut van Process Mining als je ook gewoon dashboards hebt om processen te meten? Het antwoord is dat dashboards vaak alleen informatie geven over de uitkomst van een proces, niet over het verloop van het proces. En als dashboards al informatie over het verloop geven, is het maar de vraag of het van voldoende detailniveau is om gefundeerde beslissingen te nemen. Daarnaast bestaat er altijd een gat tussen hoe het proces zou moeten verlopen en hoe het proces daadwerkelijk verloopt (de proces realiteit).

Met behulp van data kun je een betrouwbaar inzicht krijgen in de proces realiteit en op basis daarvan de grondoorzaak (root-cause) van ongewenste resultaten achterhalen: meten is tenslotte weten! Daarnaast gaat Process Mining over het visualiseren van processen, waardoor complexe processen op een toegankelijke manier gepresenteerd worden. De happy flow, afwijkingen daarvan en bottlenecks zijn in één oogopslag zichtbaar; erg handig bij het presenteren van het oude of verbeterde proces.

Wat kun je verwachten tijdens deze bijeenkomst?

We beginnen met een korte introductie van het onderwerp en uitleg van de theorie. En daarna gaan we in groepjes aan de slag om een casus te ‘kraken’  met de software van ProcessGold. Een onderlinge wedstrijd met alleen maar winnaars; je leert op een heel praktische manier wat process mining precies kan betekenen en hoe je dit het beste toepast op echte data.

Facilitator

Peter Hoogland; manager bij ProcessGold, onze partner op het gebied van Process Mining

Datum en tijd

 • Datum: donderdag 21 mei 2019
 • Tijd: 19:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 18:30)
 • Locatie: Capellalaan 133 in Hoofddorp
 • Voor broodjes wordt gezorgd.

 

Meld je aan

Schrijf je in door een mail te sturen naar info@gripopfinance.nl of door het onderstaande formulier in te vullen.

  Volledige naam: *

  E-mailadres: *

  Bedrijfsnaam: *

  Telefoonnummer: *