Foto Big Data

Wat is Big Data en hoe kun je het toepassen?

Aan de hand van een interessante presentatie, gegeven door Henk van Haaster en Jan-Willem Lankhaar van CGI, hebben wij op interactieve wijze kennisgemaakt met Big Data en met het Spark Innovation Centre. Het Spark Innovation Centre in Rotterdam is een inspirerende omgeving waar we kennis konden maken met high end innovaties en waar verschillende interessante gadgets getest konden worden.

Qua definitie kun je zeggen dat Big Data een omvang beschrijft van een verzameling data.

Enkele feiten van Big Data op een rij:

  • 90% van alle data wereldwijd is de afgelopen twee jaar verzameld
  • Elke twee jaar verdubbelt het aantal data
  • In 2020 heeft ieder persoon gemiddeld 26 smart objecten

Het vertalen van de bulk aan informatie naar bruikbare informatie blijkt soms nog een uitdaging. De kunst is om de juiste informatie te analyseren uit die bulk aan informatie.Want alleen met de juiste informatie is er winst te behalen als organisatie. En ben je in staat om je klant op een proactieve manier te kunnen bedienen.

Grote organisaties maken dankbaar gebruik van Big Data. Zo zijn ze in staat om succesvolle strategieën te ontwikkelen door het juiste gebruik van Big Data en ontstaan nieuw businessmodellen.

Foto2 Big DataEen goed voorbeeld hiervan is Netflix. Toen Netflix 100 miljoen dollar in de serie House of Cards stak, was er nog niet één proefaflevering gemaakt. Netflix baseerde de keuze op een analyse van de data van hun kijkers. Wat is je kijkgeschiedenis? Wanneer haak je af? Hoe beoordeel je andere series? Naar welke acteurs kijk je graag? Hieruit bleek een hoge waardering voor regisseur David Fincher, acteur Kevin Spacey en de originele, Britse versie van het politieke drama. Een combinatie van deze drie was daarom een aantrekkelijke keuze voor Netflix.

Maar ook dichter bij huis wordt Big Data ingezet. Zo genereert Albert Heijn haar data via de bonuskaart en lokaliseert Waternet nauwkeuriger waar een lek ontstaat.

Big Data wordt ook volop ingezet in het verkeer, de luchtvaart, beveiliging, onderhoud en op talloze andere vakgebieden. Als organisatie kan het interessant zijn om een grote verzameling data om te zetten in bruikbare informatie, mits je in staat bent om de juiste informatie eruit te filteren en te analyseren.